This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Viljan tie pellolta pullaksi

Paavo Savo oli innokas kaitafilmaaja. Hänellä oli hankkinut vuonna 1936 kaitafilmikameran, jolla hän kuvasi Kuoreveden, oman perheensä ja tilansa elämää 1930-luvun lopussa ja 1940-luvulla.

Todennäköisesti syyskesällä 1939 hän kuvasi värillisen filmin, joka kertoo viljan tien pellolta Savon omaan myllyyn. "Isä sai ajatuksen, että tehtäisiin sellainen otos, kuinka vilja voidaan jalostaa suoraan syötäväksi yhden päivän aikana. Yhden säkin puimiseen meni noin viisi minuuttia ja suotuisissa olosuhteissa viljat voitiin viedä suoraan myllyyn jauhettavaksi. Jauhamiseen meni noin 25 minuuttia. Sitten jauhot siirtyivät myllyn takana olleeseen leipomoon", Matti Savo kertoo.

Leipomossa jauhoista valmistettiin koneellisesti taikina, josta leivottiin pullaa. Koko operaatioon viljasta valmiiksi pullaksi kului aikaa kaksi tuntia. Se lienee Suomen oloissa vieläkin ylittämätön ennätys.

Kaitafilmillä kuvataan leikkuupuimurin työskentelyä myllyn vieressä olevalla vehnäpellolla. Kun viljasäkki putoaa leikkuupuimurin sisältä, paikalle tulee mylläri ja vie säkin myllyyn. "Filmi ei ole kuitenkaan täydellinen. Se leipomispuoli jäi kuvaamatta", Matti Savo harmittelee.

Leikkuupuimuri työssään. 1930-luvun lopun kesät olivat niin otollisia, että puitu vehnä voitiin viedä suoraan myllyyn jauhettavaksi.Savon mylläreitä vehnämyllyn sisällä 1930-luvun lopussa.