This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Kertteen Pallo (KerPa) Kerpan kesäjuhlat 1978

KerPa ei ole ollut virallinen yhdistys, vaikka nimen alla on ollut kyläläisten yhteistä toimintaa 1970-luvun puolivälistä alkaen. Leikkimielinen urheiluseura järjesti tuolloin Palsinan lavalla kesäjuhlia, joissa ohjelmana oli monenlaisia kenttäpelejä. Köyttä vedettiin niin tosissaan, että osallistujat saivat erilaisia vammoja. Köydenvetokisoja käytiin myös muiden kylien kesken, jolloin oltiin vielä enemmän tosissaan.

Kesäjuhlien ohjelmaan kuului ainakin kerran missikisat, ja näytelmänä nähtiin mm. Elinan surma. JuhlillaAlleri-sonni nousee lavalle KerPan kesäjuhlilla esiintyi Alleri-Sonni, joka oli taatusti suurempi kuin missään maatalousnäyttelyssä nähty. Kesäjuhlat siirtyivät 1980-luvulle tultaessa lavalta Palsinan koululle, ja niiden järjestämistä jatkoi 1986 perustettu Kertteen-Palsinan kyläyhdistys.

Ensimmäinen Palsinajärven ympärijuoksi starttasi vuoden 1977 KerPan kesäjuhlien yhteydessä. 1980-luvulla reilun kuuden kilometrin juoksulenkistä kehittyi yli 200 juoksijan urheilutapahtuma, johon tulee edelleen urheilijoita ympäri Suomea. Vuosituhannen vaihteessa juoksun vetonauloiksi houkuteltiin urheilusankarit Juha Mieto ja Lasse Viren.

KerPa piti 1980-luvulla Palsinan koulullaPalsinajärven ympärijuoksu 2004 perjantai-iltaisin urheilukoulua, johon tuli lapsia myös muilta kyliltä. Jouko Humppi ja Kari Huikuri olivat urheilukoulun puuhamiehiä. Toiminta ei ole ollut mitenkään säännöllistä, mutta KerPan henki elää: esimerkiksi kesällä 2005 Palsinan ja Kertteen nuoret miehet pelasivat seuran nimissä jalkapallo-ottelun Jämsänkosken ikämiesjoukkuetta vastaan.