This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Miekkainpetäjä

MiekkainpetäjäMiekkainpetäjä on ikivanha kelo, joka seisoo Miekkainpetäjän hautausmaan porttia vastapäätä tien toisella puolella, Jämsän ja Jämsänkosken kuntien rajalla (80 % Jämsänkosken puolella, 20 % Jämsän), yksityisellä maapohjalla. Miekkainpetäjään liittyy runsaasti perimätietoa.

Yksinkertaisimmillaan perimätieto kertoo Isonvihan aikaisesta taistelusta, joka on käyty ehkä vuonna 1721, ja jonka jälkeen vihollisupseerit ovat lyöneet miekkansa hongan tyveen rauhan merkiksi. Siitä olisi Miekkainpetäjän keloutuminen alkanut. Mutta Miekkainpetäjä on antanut siivet mielikuvitukselle, ja siihen on liitetty runsaasti tarinoita.
 
Petäjän arvellaan nuoruudessaan olleen jonkun muinaisjämsäläisen talon kotipetäjänä ja niin ollen jääneen rauhoitetuksi petäjäksi. Isonvihan ajalta kerrotaan, että Miekkaanpetäjän luona tapettiin eräs ryssä, jonka kello piilotettiin petäjän lähettyville, kiviraunioihin. Murhan johdosta levisi paikkakunnalle kaikenlaisia kummitusjuttuja, petäjää kunnioitettiin erikoisuutena, eikä sitä uskaltanut kukaan kaataa.

Miekkainpetäjän kappeliPetäjässä on nähty vuosiluku 1804, joka olisi kaiverrettu petäjään Isonjaon päättymisen merkiksi ja että petäjässä olisi tuolloin vielä ollut tuoreita oksia. Samoin siinä on nähty Suomen sodan vuosiluku 1809, jolloin Miekkainpetäjän luona tapasi rauhanneuvotteluissa kaksi upseeria. Ystävyyden ja sovinnon merkiksi löivät he miekkansa mainittuun petäjään, josta kerrotaan Miekkainpetäjän nimen johtuvan.

Syksyllä 1959 Miekkainpetäjä sai muistolaatan. Muistolaatta on kiinnitetty luonnonkiveen ja siihen on uurrettu vaikuttava teksti, jossa on kiteytetty Miekkainpetäjän tarina, menneisyys ja tulevaisuus värisyttäväksi kokonaisuudeksi:

Miekkainpetäjä
on nähnyt taistelun,Miekkainpetäjä on ikivanha kelo, joka seisoo Miekkainpetäjän hautausmaan porttia vastapäätä tien toisella puolella, Jämsän ja Jämsänkosken kuntien rajalla (80 % Jämsänkosken puolella, 20 % Jämsän), yksityisellä maapohjalla. Miekkainpetäjään liittyy runsaasti perimätietoa.
joka perimätiedon mukaan on
käyty tällä paikalla
suomalaisten ja venäläisten välillä,
mutta pitää tiedot siitä ominaan.
Kulkija, joka tätä luet,
tulevaisuutesi on hämärän peitossa,
mutta huolehdi siitä,
että oman aikasi tapahtumat
eivät vaivu kanssasi hautaan,
vaan jäävät tulevien polvien tiedoksi.

- Vanhan Jämsän Kotiseutuyhdistys -

Vuonna 1964 Miekkainpetäjä tuettiin vaijerein. Sen korkea iästä pääteltiin kelon olevan laho ja saattavan myrskyssä kaatua tielle. Syksyllä 1997, Jämsän Kotiseutuyhdistyksen viettäessä 50-vuotisjuhliaan, Miekkainpetäjä sai ympärilleen suojelevan aitauksen.

Teksti
Vuokko Olkkonen, toim. Tommi Tapiainen