This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Valokuviin liittyvästä tutkimuksesta:


09_Sauli_Lehmuston_kauppa.jpgNykypäivänä kylä- ja harrastajakuvaajien valokuvien arvo on noussut. Tuotanto ennen 1950-lukua on ollut varsin laaja, mutta hajanainen. Kiinnostavaa on miten yhtäkkiä laajentunut valokuvasto on aikanaan vaikuttanut kulttuurin muutoksiin. Kuva representoi aikaansa monin tavoin ja merkityksiä on luettavissa monilla tasoilla.

Itse tartuin valokuvatutkimukseen monesta syystä. Minua kiinnosti itse valokuvat (dokumentteina ja esineinä) eikä vähiten sukuyhteyden vuoksi. Toiseksi minua kiinnosti niiden kautta kerrotuksi ja luetuksi tulevat tarinat. Ihmisen muisti paranee kummasti yhden kuva äärellä. Valokuvan merkitys voi löytyä hyvinkin kaukaa sen aiheesta. Entä millä valokuvalla jonkin tapahtuman voi merkitä? Mitä ne kertovat menneestä tai tulevasta?

Otan mielelläni vastaan valokuviin liittyvää tietoutta kaikilta niistä jotakin tietäviltä. Lisäksi olen kiinnostunut saamaan kokoelmaan uusia Sauli Lehmuston kuvia. Lainaan niitä skannattavaksi samoin kuin muuta materiaalia kuvaajaan, aikakauteen, aikalaisiin, ym. liittyen. Mikä tahansa kirje, kirjanen, dokumentti tai kuva voi olla tärkeä johtolanka tutkimusta silmälläpitäen. Samalla tulee dokumentoiduksi ja järjestellyksi paikallishistoriaa kaikkien saataville.

Tällä hetkellä negatiiveja on noin 1000 ja vedoksia saman verran. Vuosien saatossa kokoelmasta on hävinnyt valtaosa. Eeva Ylätalo, 88 v. muistaa: "Voi voi,niitä laseja ja kuvia oli joka paikka täynnä, mutta ei me lapset niihin saatu koskea".

Lähteet:
Tehdyt suulliset haastattelut syksyllä 2007 ja keväällä 2008
Sinisalo, Hannu: Kolme artikkelia valokuvasta(1994) Tampereen yliopisto, Kansanperinteen laitos

Kirjoittajaan voi ottaa yhteyttä kaikessa kuviin liittyvissä asioissa

Kirjoittajan yhteystiedot:
Mervi Limnell
melimnellit(at)gmail.com