Huuskon isäntä J. A. Färlin perusti suksi- ja puusepän verstaan 1900-luvun alussa. Työt päästiin aloittamaan välittömästi, sillä armeija oli samaan aikaan suksia vailla.
Suksien ohella Färlinin verstaassa tehtiin työvälineitä maatalouden tarpeisiin: lapioiden, hankojen ja haravien lisäksi valmistettiin työrekiä ja -kärryjä. Kotitalouden tarpeisiin nikkaroitiin tiinuja, saaveja, kehloja ja kauhoja. Perunajauhojen ja siirapin valmistukseen kehiteltiin omat myllynsä. Samoin pyykinteossa tarvittavat puuastiat olivat omatekoisia.
Työmäärän lisääntyessä palkattiin ulkopuolista työvoimaa. Vähitellen alettiin valmistaa myös huonekaluja tuoleista sänkyihin ja senkkeihin. Valmistus laajeni tilausten myötä koko pitäjän alueelle. Verstas toimi noin 50 vuoden ajan.
Sepät Aukusti Ahola ja Väinö Vuorinen tekivät myös puusepän töitä. Samoin Huuskon veljekset ja Simo Pennanen, joka oli myös koululla käsityöopettajana. Matti Äikäs ja Heikki Oksala muistetaan erityisesti veneentekijöinä.
Uudet huonekalut olivat kalliita, joten vanhoja kunnostettiin mielellään. Hannes Aaltonen teki ja korjasi huonekaluja. Myös Lauri Mäkinen kunnosti huonekaluja ja tunnettiin kylällä lisäksi valokuvaajana.
|