This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Yritysryhmä syntyy - tervan ja puun lisäksi tulevat huopaset

Kustaa ja Esteri Vuolle-Apiala tehtaan pohjatyömaallaTervatehtaan ja sahan kehittämisestä tullut kokemus ja havainto huopasten laajasta käytöstä johtivat Kustaa Vuolle-Apialan kiinnostuksen huopasten valmistukseen. Kun Kirvussa, Kannaksella valmistetut huopaset olivat lähes ainoita ja usein myös vaikeasti saatavissa, näytti markkinoilla olevan tilaa myös uudelle yrittäjälle.

Koskenpään Huopatehdas Oy perustettiin vuonna 1922 ja tuotanto käynnistyi Koskenpäällä Räihän
lahdessa olevassa puurakenteisessa vanhassa
meijerissä v. 1923.

Huopatehtaan työväkeä 1930-luvun alussaHuopasten teosta ei yrittäjä eikä kukaan muukaan tiennyt Koskenpäällä riittävästi teollisen tuotannon käynnistämiseksi. Ainoa keino oli hankkia ammattitaitoisia työntekijöitä ja mestari Hemmi Hiltunen sieltä missä asiat osattiin eli Kirvusta. Koneet hankittiin Saksasta.

Yritys sai tuotantonsa vähitellen alkuun ja muutaman vuoden kuluttua työtä tehtiin kolmessa vuorossa työntekijämäärän ollessa noin sata. Päivätuotanto nousi 230 huopaspariin.

Tulipalo 1928 oli merkittävä käänne tehtaan kehityksessä

Vuosi 1928 muodosti merkittävän käänteen tehtaan historiassa. Silloin tehdas tuhoutui kokonaan tulipalossa maaliskuussa. Uuden tehtaan rakennustyöt nykyisellä alueella käynnistyivät samana vuonna 35 miehen voimin ja loppuvuodesta käynnistyi tuotanto uudessa "rautabetonista" tehdyssä tehtaassa. Jo tuossa vaiheessa tehtiin myyntityötä, selvitettiin markkinoita ja myös mahdollisen tehtaan rakentamista Kanadassa oman edustajan toimesta.

1928 palanut huopatehdas