This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Julkaisuja

Immi Hellén runokirjan ensilehdelläEnnen isänsä kuolemaa Immi Hellén ehti julkaista ensimmäisen kirjansa. Se oli Otavan Kustantama nuorisoromaani Aune. Immi Hellénin runoja ilmestyi sen ajan lastenlehdissä, joita olivat Pääskysen lisäksi Koitto sekä joulun ajan lehdet, kuten Joulupukki. Runoja oli myös kansakoulun lukukirjoissa. Kun säveltäjät löysivät runot, opittiin niitä myös lauluina koulun laulukirjoista. Näin tulivat kansalle tutuiksi P. J. Hannikaisen säveltämät Oravan pesä ja Enkeli ohjaa, Mikael Nybergin Mä olen niin pienoinen sekä Heikki Klemetin Peipon pesä. R. Raalan säveltämä Joulukirkkoon (Kello löi jo viisi) on kouluissa laulettu ja leikitty laulu jo sukupolvien ajan, ja tietenkin kuorevesiläiset ovat sitä laulua laulaessaan Immin kanssa mäki mäeltä ja talo talolta menossa omaan punaiseen puukirkkoonsa. Lieneekö Immi muistellut oman äitinsä leipomapäivää Huvilan pirtissä kirjoittaessaan runoa Äiti leipoo, jonka Ahti Sonninen on säveltänyt.

Äiti leipoo hymyellen.
Kelle leivot, äiti, kellen?
Vielä kysyt kelles muille:
pienoisille piimäsuille.


Tää on kakku pikku Annin,
tuo on Heikin, tää on Hannin.
Tämän saapi pikku Asta,
joll´ on yksi hammas vasta.


Kirja LapsuuskuviaKaikki nämä laulut tuovat tuulahduksen lämpimästä, turvallisesta kodin maailmasta, jota Taivaan Isä enkeleineen ohjaa ja suojelee. Siinä maailmassa Immi antaa lapsen olla lapsi ja varjeltua liian varhaisilta karun arjen taakoilta ja tuskilta. Voimien ja henkisen kestokyvyn pitää saada rauhassa vahvistua. Menneen ajan lapsia totutettiin pikku puuhiin ja askareisiin jo varhain ja leikitkin tavallaan olivat kuin työn esiharjoittelua. Niihin runoihin Immi saa iloista innostuneisuutta kuin hyvänä asennekasvatuksena.

Immi Hellénin iloinen temperamentti ja kekseliään hauskat runonsa toivat varmaan valonpilkahduksen koulupäivään ja monen pienen oppilaan muutoin ankeaan arkeen. Markus-sedän lastentunnilla radiossa lapset lausuivat mielellään Immi Hellénin eläinrunoja. Suosikkijuttuja lastentunneilla olivat lisäksi esimerkiksi: Osaatko lukea, Hiiriä pyydystämässä, Aamukahvin ääressä, Heikin ja Mikon kesämuistelma sekä Vieraisilla.

Paitsi että Immi Hellénillä oli väylä vaikuttaa miltei joka kotiin koulukirjojen ja lastenlehtien välityksellä, hän julkaisi kolme runokirjaa, joista myöhemmin on tehty uusia kokoelmia. Hän julkaisi myös nuorisoromaanin nimeltään Eeva Aarnio sekä näytelmän Luvattu maa. Sitä esitettiin muutaman kerran Kansallisteatterissa, pääosassa oli Ida Aalberg. Lastenrunoilijana Immi Hellén kuitenkin sai suurimman arvostuksen ja ne arvot, joita hän runoillaan edustaa, ovat ihmisten syvällä sisimmässään kaipaamia arvoja. Siksi runot pulpahtelevat aika ajoin kuin uusina esille ja niille on taas käyttöä.