This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Näkymiä Laukaantiellä

Tekstit: Rauli Jakobsson ja Markku Halonen
Valokuvat: Rauli Jakobsson
(Vihje: suurenna kuva klikkaamalla sitä, zoomaa vetämällä hiirellä yläreunasta alaspäin, näin voit tutkia kuvia tarkemmin)
Päijänteen aluetta Hattujen sodan aikana 1742
Kuhmoisten pitäjän Köntin tilalla olevan Laukaantie on osa entisaikaista ja nykyistä todellisuutta. Se on pätkä oikeata Laukaantietä, katsoo asiaa mistä historiankirjasta tahansa.

Kun kuljet Laukaantietä, tulee se tehdä arvokkaasti menneisyyttä kunnioittaen. On myös pidettävä huoli siitä, että kun hevospelit tulevat, voi vauhti olla kova ja sinun on hyvissä ajoin siirryttävä sivuun tieltä. Kyyti voi olla postia, sotilaita tai tervaa ja kiire on kova. Aisakellot tai rattaiden kalke kertoo tulijoista jo kaukaa.


Puinen tienviitta Venäjän vallan ajaltaTiellä kulkijoita varten pystytettiin tienviitat, taulut ja matkaa osoittavat pylväät ja patsaat. Samoin kestikievareista piti ilmoittaa kulkijoille. Tällä tieosuudella voi nähdä tienviittoja, liikennemerkkejä, virstanpylväitä, kilometripylvään, kestikievaritaulun, esitetaulun, siltoja, vanhaa tien rakennetta pengerryksineen, kovapyöräkärryuria ja hevosen käyntiuria. Merkit, pylväät ja viitat ovat Suomen eri aikakausilta: Ruotsin vallan ajalta, Venäjän vallan ajalta ja Suomen itsenäisyyden alkuajalta.