This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Jämsän Äijä ja ÄmmäVuodesta 1973 on joku tunnettu jamsan_aija_ja_amma_2014.jpgjämsäläinen mieshenkilö valittu Jämsän Yrittäjät ry:n järjestämällä yleisöäänestyksellä vuoden Jämsän Äijäksi. Valinta on tehty muutaman ennalta asetetun  ehdokkaan kesken ja tulos on julistettu kesäisin Jämsän markkinoiden yhteydessä.
Jämsän Ämmä on valittu vuodesta 1981 alkaen. Äijän valinnasta poiketen Ämmäksi on voinut ehdottaa ketä tahansa tunnettua jämsäläistä naishenkilöä.
Sekä Äijän että Ämmän tehtävänä on ollut edustaa Jämsää epävirallisesti ja luoda myönteistä kuvaa seudusta. Kunniatehtävän ulkoisena tunnuksena valituille annetaan tuohinen päähine.


Jämsän Ämmän ja Äijän historiaajamsan_aija__jamsek.jpeg


Kekseliäät ja ahkerat jämsäläiset yrittäjät halusivat saada Jämsän kesään vilkkaan tapahtuman, joka houkuttaisi paikkakunnalle runsaasti markkinakauppiaita, isosti ostavaa asiakaskuntaa ja muutoin vain Jämsässä leppoisasti viihtyviä, hyvästä ohjelmasta ja tunnelmasta nauttivia ihmisiä. Yrittäjät halusivat olla kehittämässä keskustamme vetovoimaisuutta myös markkinatapahtumalla. Yrittäjien Markkinat pistettiin pystyyn ensimmäisen kerran 1981. Sitä ennen olivat yrittäjänaiset kokeilleet pari kertaa menestyksekkäästi toritapahtumia varsinaisen lauantaisen toripäivän lisäksi.
Heti ensimmäisenä vuonna markkinat pidettiin Keskuskadulla ja ne olivat ohjelmalliset. Raimo Elonen keksi ehdottaa yhtenä ohjelmanumerona eräänlaisen markkinaemännän tai -missin valintaa jämsäläisenä muunnelmana. Jo useita vuosia kulttuuriväki oli valinnut Jämsän Äijän. Ikään kuin tasa-arvoiseksi kilpailijaksi, yhtä arvokkaaksi ja haluttavaksi kuin Äijä, päätettiin valita Jämsän Ämmä. Valintakriteereiksi vihjattiin aito jämsäläisyys, kotiseutuhenkisyys ja omalla alallaan näkyvyys, mutta kuitenkin niin, että kansalaiset saisivat vapaasti valita mieleisensä henkilön.
Ensimmäiseksi Jämsän Ämmäksi valittiin emäntä Irja Heinäkenkä, jonka jälkeenkin on kansa aina löytänyt näkyviä ja osaavia jämsäläisnaisia nykyiseltä nimeltään Jämsän Äijän Markkinoiden tähdeksi. Nykyisin myös Äijän valinta tapahtuu markkinoiden aikaan.
Jämsän Ämmä toimii, mikäli häntä osataan pyytää, erilaisissa tehtävissä vuoden aikana eräänlaisen markkinaedustuksen tapaan. Tehtävät voivat olla kahvinkaatoa, mutta myös taitojen mukaan laulua tai lausuntaa. Ämmät ovat iloisesti ja vastuullisesti hoitaneet tehtävänsä.
(teksti: Anja Kaislo)