This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Jämsänkosken teatterin kultavuodet

"Kerhomme toiminta pääsi viime talvena hyvään alkuun. Nyt kerhossamme on jo lähes 30 jäsentä ja uusia tulee mukaan jatkuvasti". Näin kertoilee Jämsänkosken näyttämökerhon puheenjohtaja, neiti Helvi Kukkula paikallislehden haastattelussa.

Eletään syyskuun loppua vuonna 1945, näyttämökerho on perustettu edellisenä talvena ja teatteri kiinnostaa sodan jaloista selviytynyttä nuorisoa. Teatterin ensimmäinen näytöskappale on Ensio Rislakin kirjoittama Vihaan sinua rakas. Se saa lehdessä hyvät arviot.
Näin mentiin Jämsänkoskella Talkootansseissa 1947.

Punainen laukku, Värmlantilaiset, Savon sulttaani - yleisömenestykset seuraavat toisiaan. Muutamassa vuodessa harrastajamääräkin moninkertaistuu ja ohjaajilla on, mistä valita. Näytelmiä tähdittävät paikalliset harrastajat kuten Anna Ahola, Yrjö Hakanen, Eila Jokinen ja Yrjö Rantamäki. Myöhemmin tulee mukaan uusia nimiä: Sirpa Oras-Kukkonen, Marketta Aurén ja Eila Kuparinen.

Teatterikerho tuo kylälle monenlaista iloa. On iltamia, tanssiaisia ja kevättalvella 1948 pidetään suuret naamiaiskarnevaalit, jonne pääsylippu maksaa sata markkaa ja kolme parasta asua palkitaan. Huvielämän keskuspaikka on Ilveslinna. Yhtyneet Paperitehtaat sponsoroi teatteriharrastusta, joka on monelle sen työntekijälle rakas.

Joskus näyttelijät saavat jopa pientä korvausta vaivoistaan. Neljäkymmenluvun lopulla Jämsän lehti kertoo: "On liikuttavaa, että esimerkiksi naispääosan esittäjälle voidaan maksaa korvausta tarvittavien kampausten otosta, uupumattomasta harjoittelusta ja lukemattomista muista menoista vaivaiset kaksisataa markkaa."

Tultaessa 1960-luvun puolelle teatteritoiminta hiipuu. Rakas murhakopla kerää vielä hyvät arvostelut sekä runsaasti katsojia. Sitten alkaa parempien aikojen odottelu. Ennen siirtymistä J+J:n lipun alle Jämsänkoskella ehtii toimia Jämsänkosken Teatterinharrastajat -niminen ryhmä.