This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
500 eKr. varhaismetallikausi, lapinrauniot

Varhaismetallikaudella tarkoitetaan kivi-pronssikauden taitetta (1900 - 1500 eKr.), pronssikautta (1500 - 500 eKr.) sekä rautakauden alkupuolta (500 eKr. - 300 jKr.). Pääelinkeinoina olivat edelleen metsästys, kalastus ja keräily. Kivikauden lopulta alkaen Keski-Suomessa, todennäköisesti Jämsänkin seudulla, on kaskettu, mutta vielä pitkään aikaan vilja ei ollut merkittävä osa ravintoa.

Jämsän seudulta tunnetaan melko vähän varhaismetallikautisia löytöjä - vain yhdeltä asuinpaikalta Jämsän Pataniemestä tunnetaan ns. tekstiilikeramiikkaa, joka ajoittuu lähinnä pronssikaudelle. Todennäköisesti moni muukin Jämsän seudun esihistoriallinen asuinpaikka on tältä ajalta, mutta tutkimusten puuttuessa asia on jätettävä avoimeksi.

Varhaismetallikaudella ilmestyy uusi hautaustapa, ns. lapinrauniot. Lapinraunioiksi kutsutaan pelkistä kivistä koottuja röykkiöitä, jotka yleensä sijaitsevat järvien rannoilla. Ne ovat soikeita tai pyöreitä, halkaisijaltaan tavallisesti 3 - 10 m, korkeudeltaan puolisen metriä. Lapinrauniot ovat hautaröykkiöitä, joissa esiintyy sekä ruumis- että polttohautoja. Esineitä hautoihin on laitettu hyvin harvoin.
Lapinrauniot ovat sisämaan vastine rannikkoalueiden lähinnä pronssikauteen ajoitettaville hiidenkiukaille.

Jämsästä lapinraunioita tunnetaan Päijänteen rannalta useita Särkisalosta sekä yksittäiset Tiirinselän itärannalta ja Arvajan seudulta. Muualta Jämsästä ja Jämsänkoskelta tunnetaan joitakin epämääräisempiä kiviröykkiöitä, jotka kuitenkin saattavat olla raivausröykkiöitä tai kiukaansijoja - eivät siis varsinaisia lapinraunioita.

Ilmasto muuttui n. 400 eKr. alkaen suhteellisen nopeasti kylmemmäksi ja sateiseksi, mikä osaltaan saattoi vauhdittaa elinkeinojen muutosta.
Maailmalla 500 eKr.


Eurooppa: Kreikassa ns. klassisen kulttuurin kausi oli noin 500 - 338 eKr. Rooman kaupunki oli perustettu (n. 756 eKr.), mutta Rooman valtakunnan syntyyn kului vielä muutama vuosisata. Rooman pohjoispuolisessa osassa Italiaa oli Etruskivaltio. Keski-Euroopassa oli vallalla ns. kelttiläinen rautakausi. Marathonin taistelu käytiin 490 eKr, jossa Ateenalaiset voittivat Dareioksen johtamat Persialaiset.

Pohjois-Afrikka ja Lähi-Itä
Välimeren eteläpuolella kaupallisena keskuksena oli Karthago (nyk. Tunisiassa), joka myöhemmin kilpaili Rooman kanssa. Egyptissä oli ns. myöhäiskausi 712 - 332 eKr., joka päättyi Aleksanteri Suuren valloitukseen.

Aasia
Prinssi Siddhartha Gautama eli Buddha eli noin 560 -  480 eKr.

Amerikka
Keski-Amerikassa kukoisti Olmeekkien valtio 1500 - 400 eKr., jota seurasi Teotihuacánin kulttuuri 500 eKr. - 600 jKr.