This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Mäkelä pisti uintiin vauhtia

Uinti tuli Ilveksen toimintaan mukaan 1930-luvun loppupuolella. Painopiste toiminnassa oli aluksi uinninopetuksessa, jota yhtiö ansiokkaasti tuki. 1940-luvulla kilpailutoiminta oli vielä vähäistä.

Uinnin kannalta ratkaiseva muutos tapahtui 1955, jolloin Yhtyneet palkkasi mänttäläisen uimaopettaja Raimo Mäkelän uimakoulunopettajksi Jämsänkoskelle. Mäkelä tiukensi ja järkiperäisti uimareiden harjoittelua ja alkoi järjestää sarjakilpailuja. Tulokset olivat sen verran lupaavia, että seuran uimarit osallistuivat heinäkuussa 1955 Keski-Suomen nuorten uintimestaruuskisoihin huikealla menestyksellä.

Seuraavana vuonna oli vuorossa jo valtakunnalinen menestys, kun Terttu Järvinen sai kunnian olla Ilveksen ensimmäinen uinnin Suomen mestari. Hän voitti naisten 400 metrin vapaauinnin. Menestys jatkui seuraavanakin vuonna. Järvinen uusi mestaruutensa 400 m vapaalla ja sen lisäksi kvartetti Järvinen, Eija Kilpi, Helena Saarinen ja Pirkko Mäntylampi voitti sekauintiviestin

Vuonna 1958 nähtiin uinnissa sensaatiomainen Kilven sisarusten, Eijan, Liisan ja Hilkan kolmoisvoitto 100 metrin selkäuinnissa. Koskaan aiemmin, eivätkä sen jälkeenkään kaikki kolme mitalia ole mennet samaan perheeseen.

Seuraavana vuonna Ilves nappasi peräti viisi aikuisten ja kuusi nuorten Suomen mestaruutta.SM-kultaa uivat Mervi Alhonen, Maiju Levelä, Eija Kilpi sekä kaksi viestijoukkuetta. Menestys jatkui vielä joitakin vuosia, mutta sitten uimahallittoman paikkakunnan edellytykset pysyä jatkuvasti huipulla hiipuivat.

Uutta puhtia toimintaan toi vuosi 1971, jolloin Jämsänkosken uimahalli valmistui. Ilveksen asema piirin kakkoseurana Jyväskylän Uimaseuran jälkeen vakiintui. Menestystä tuli nuorisouimareiden sekä yli 30 vuotiaiden Masters-uinneista. 1990-luvulla aloitettin yhteistyö naapuriseura Jyryn kanssa. 2000-luvulle siirryttäessä Ilveksen uimajaoston jäsenmäärä oli 120 paikkeilla. Valmennustyötä hoidetaan yhä yhdessä Jyryn kanssa