This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
"Postilta hengen otti"

Hevosmiehet (Jussi ja Paavo Heikkilä) kievarin nurkallaHämeenlinnassa markkinoilla syyskuun lopulla 1867 Janne oli saanut vihiä kestikievarin kautta tulevasta postin suuresta rahalähetyksestä. Rahan tarve ja ahneus kehittivät hänen mielessään uuden julman rikossuunnitelman. Janne kiirehti kotiinsa, jonne odotettiin 1. lokakuuta normaalia postivuoroa. Se saapuikin Länkipohjasta tuon päivän iltana kello 8. Postiljoonina oli jyväskyläläinen Matti Mäkeläinen, jota kyyditsi talonpoika Emanuel Kauppila.

Hevosten vaihto vei aikaa puolisen tuntia ja nyt posti sai jo pimenneeseen iltaan kyyditsijäksi renki Santerin. Janne puolestaan oli tavoilleen uskollisena mennyt naapurin palvelijattaren Maija Heikintyttären luhtiin yöjalkaan ja samalla hankkimaan alibin tulevaa tihutyötään varten.

Mustalaismäki 1930-luvullaKuullessaan postikellon äänen Janne sanoi menevänsä katsomaan, että posti pääsee kunnialla liikkeelle. Hän kiiruhti kuitenkin kahden kilometrin päässä olevaan Mustalaismäkeen ja piiloutui varaamansa kivivasaran kera mäen kupeessa olevan kiven suojaan. Kun postirattaat tulivat ja hidastivat mäessä kulkuaan, Janne hyökkäsi aseistetun, pahaa aavistamattoman posteljooni Matti Mäkeläisen kimppuun ja löi häntä vasaralla ohimoon. Onneton postimies sai vielä rattailta kierähdettyään useita iskuja. Tapahtumaa kuvaa Hallin Janne -balladin sanat: "Mustanmäen ahtehessa postilta hengen otti".

Tekonsa jälkeen Santeri ja Janne ohjastivat hevosen kärryineen tien viereen ja kätkivät rahakirjeet. Janne kiiruhti takaisin piian luhtiin, josta hänet myöhemmin tavoitettiin postiryöstäjiä takaa ajamaan. Santeri puolestaan viivytteli metsässä ja ryntäsi sitten kievariin ilmoittamaan postiryöstöstä kertoen saaneensa useita iskuja eri puolelle kehoaan, mutta päässeensä metsään pakoon ryöstäjiltä.