This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Äiti ja Immin syntymä

Hellénien koti HuvilaKevättalvella 1860 Samuel solmi toisen avioliittonsa Keuruun nimismiehen tyttären Ida Sofia Nordqvistin kanssa. Uuden tulokkaan muuttokuorma tuotiin varmaankin jääteitse Kuorevedelle, Kavalan Huvilaan. Niin uusi talo sai ensimmäisen emäntänsä.

 Muutto Keuruun kirkonkylän nimismiehen virkatalosta Kuoreveden seudun hiljaisuuteen lienee ollut Ida Sofialle vaikeaa. Hänen äidinkielensä oli ruotsi, eivätkä sitä ymmärtäneet muut kuin hänen oma miehensä ja pappilan väki. Kanttori oli usein pitäjällä virkamatkoillaan, ja nuorikon elämä tuntui yksinäiseltä. Siksipä olikin Huvilassa suuri ilon aihe, kun alkoi vauvan odotus. Ida-rouva ompeli vauvan vaatteita. Kanttori varmaankin hankki itse lasta varten kehdon. Nyt miltei 150 vuotta myöhemmin se on yhä olemassa Kuoreveden kotiseutumuseossa.

Immin kehto Kuoreveden kotiseutumuseossaTammikuun 14. päivä 1861 kannettiin Huvilan mäenrinteeseen rakennetusta savusaunasta kamarin kehtoon pieni tyttö. Ida-äiti iloitsi paitsi lapsesta myös syntymäpäivästä, joka oli sama kuin hänen tuntemallaan Sakari Topeliuksella. Topelius kirjoitti ruotsin kielellä, mutta suomennettuina hänen runonsa, satunsa ja muut hengentuotteensa tulivat tutuiksi kautta Suomen. Äiti toivoi, että yhteinen syntymäpäivä olisi enne. Ja niin se varmaan olikin.

Lapsi kastettiin jo muutaman päivän ikäisenä. Kuoreveden seurakunnan kastetuiden kirjassa on merkintä: "18/1 1861 Kavalan Huvilasta seurakunnan kanttorin Samuel Hellénin ja hänen vaimonsa Ida Sofia Nordqvistin lapsi Ingeborg."

 Kummeina olivat läsnä lapsen isoisä Keuruulta, mummu Ruovedeltä Niemelän torpasta ja kappalaisen poika Särkilahden pappilasta. Pikku Ingeborgin nimi lyheni sittemmin käytössä Immiksi ja Immi Hellén -nimi tulikin aikanaan tunnetuksi kautta Suomen. Immi ei ollut vielä täyttänyt toista ikävuottaan, kun hänen siskonsa Onni Sofia syntyi. Hänet tunnetaan paremmin nimellä Onnia tai Onna. Kolmas tytär Amanda Vilhelmiina eli vain vuoden ja neljäs lapsi v.1866 syntynyt Erik Maurits kuoli hänkin ennen aikuisikää.