This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Liukkosen kaupasta se alkoi

Kuva: Juho Ala-Haaviston arkistoValdemar Liukkonen aloitti kaupanpidon vanhempiensa kotona Liukkoilan aitassa 1890-luvun alkupuolella. Kun hän sitten rakensi oman talon Rukoilan kankaalle, alkoi kaupanpito siinä syksyllä 1895. Kaupasta tuli hyvin pitkäikäinen, sen toiminta päättyi vasta vuonna 2000. Kaupan yhteydessä toimi myös kylän posti sadan vuoden ajan 1898 - 1997.

Valdemar Liukkosen perustama kauppa siirtyi vuonna 1920 kovan riitelyn jälkeen Oskari Sinivuoren omistukseen. Tyyne Sinivuori hoiti kauppaa aina vuoteen 1935 saakka. Liike jatkoi toimintaansa Sinivuoren vävyn Tigerstedtin omistuksessa.

Tigerstedtin jälkeen kauppiaana oli vähän aikaa Tuomas Tittonen. Lauri Jahkola osti kaupan vuonna 1951. Sittemmin kauppa tunnettiinkin yli 40 vuotta Jahkolan kauppana. Kauppa oli edelleen tyypillinen sekatavarakauppa: tarjolla oli elintarvikkeiden ohella muun muassa nauloja, piikkilankaa ja hevosenkenkiä.

Jahkolan kaupasta sai myös maatalouskoneita, lannoitteita ja siemeniä. Maatalouskauppa hiljeni, kun maaseudun pientilat alkoivat 1960-luvulta lähtien hävitä. Kyläkaupan palvelu säilyi paljolti mökkiläisten ja Varpaisniemen uimarannan käyttäjien ansiosta. Nykyinen kauppatalo rakennettiin 1960-luvun lopulla.

Reijo Rummukainen osti liikkeen Jahkolalta vuonna 1993. Hän oli kauppiaana vuoteen 1998 asti. Noin vuoden Haavisto oli ilman kauppaa, kunnes uudet vuokralaiset aloittivat Eväsrepun pidon huhtikuussa 2000. Se jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi eikä vuoden 2001 jälkeen ole kylällä ollut enää kauppaa.