This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Muita kauppoja

Haavisto, former shopbuildingToinen varhainen kauppa Haavistossa oli Markus Koskisen perustama Hietarannan kauppa Sovijärven tienhaaran tuntumassa. Valdemar Liukkonen piti vähän aikaa tätä puotia toisen kauppansa rinnalla. Kaupanpitäjänä muistetaan 1900-luvun alkupuolelta myös Aarne Haarla, joka kuitenkin siirtyi Jämsänkoskelle hoitamaan appensa jälkeen Nyströmin kauppaliikettä. Myös Tuure Salminen oli tässä puodissa kauppiaana. Sittemmin kauppaa piti pitkään Vihtori Haasiainen. Hänenkin jälkeensä kauppa jatkui aina 1950-luvun lopulle asti, kauppiaina muistetaan ainakin Lankinen, Kivikoski, Leino, Häkkinen ja Haggren.

Lyhytaikaisia kauppoja Haavistossa oli 1900-luvun alkuvuosikymmenillä useita. Vileniuksen kauppa oli Pellonpään talossa Pitkäläntiellä ja lopetti toimintansa sotien jälkeen 1945. Niemelän kauppaa pitivät Linda ja Valde Helminen Lahdentaan alueella Sovijärven rannassa 1930-luvulla.

Huhtia, Paavo Virtanen`s village shopKoskenpään Huhtialla kauppiasuransa aloittanut Paavo Virtanen perusti sotien jälkeen sivumyymälän Haavistoon Koskenpään tien varteen. Kaksikerroksinen Haaviston "kerrostalo" rakennettiin vuonna 1947. Kauppa suljettiin 1970-luvulle tultaessa, ja Virtanen keskitti kauppatoimintansa Huhtialle.

Varsinaisten kauppojen lisäksi oli muutamia erilaisia myyntipisteitä ja kioskeja. Virtasen lähellä Kettulassa oli "Tuhannen riemun ravintolaksikin" nimetty suosittu poikkeamispaikka, jota piti Edla Kettunen ja myöhemmin hänen tyttärensä Mandi. Limsan ja kahvin ohella kuppilasta sai kaljaa. Kettulassa oli myös kylän ensimmäinen puhelinkeskus. Kihnulan tilalla Nättilässä oli Aino Humbergin puhvetti, jota käyttivät muun muassa Kymi-yhtiön uittomiehet kahvipaikkanaan.

Sota-ajan jälkeen perustettiin kylälle kioskeja, jotka olivat auki iltaisin ja viikonloppuisin. Tällaista piti muun muassa Salmisen Helly Sovijärven sillan kupeessa 1970-luvulle asti, Aune Leino Virtasen kaupan luona ja Jahkolat oman kauppansa yhteydessä vuoteen 1987.