This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Rekolankosken ympäristö


PICT2358.JPGJämsänkosken ns. Yläkosken eli Rekolankosken tienoo on rakennettu kosken voimaa hyödyntävän teollisuuden tarpeita varten. Kosken länsirannalla toimi saha 1800-luvun loppupuolella ja vuosisadanvaihteessa valmistuivat puuhiomo ja Jämsänkosken tehtaan mylly. Mylly on säilynyt nykypäiviin ja toimii nyt ravintolana.

Kosken läntiseen haaraan valmistui vesivoimalaitos joka on hyvin alkuperäisessä asussaan säilynyt ja toimii edelleen. Voimalaitos edustaa teollisuushistoriassa vaihetta jolloin suorasta voimansiirrosta siirryttiin sähkövoimaan. Sähköä riitti aluksi myytäväksi tehtaan ulkopuolellekin. Arkkitehti W.G. Palmqvistin suunnittelema rakennus on myös näyttävää voimalaitosarkkitehtuuria. Valitettavasti kesäisin kasvillisuus peittää rakennusta monesta suunnasta ja se voi jäädä nopeasti sillan yli ajavalta huomaamatta. Rekolankosken silta valmistui vuonna 1959, sitä ennen yhteys vesistön yli oli kulkenut kevyen liikenteen siltaa pitkin - lankkusilta, joka purettin pois pian uuden sillan valmistumisen jälkeen tai vesitön yli kuljettiin ns. isännöitsijän sillan kautta ja tehdasalueen halki.

Kosken ympäristö liittyy kauniisti Viikinlahden kävelysiltaan ja pohjoispuolella Naiskosken ympäristöön. Naiskosken ensimmäinen perkaaminen aiheutui voimalaitoksen rakentamisesta sekä uittoväylän parantamisesta. Toinen perkaaminen 1950-luvulla liittyi uittoväylän parantamiseen ja Yläkosken sillan rakentamiseen. Sillan yhteyteen tehtiin vielä tukkiränni. Yläpuolisen vesistön itäpuolen kävelyreitti jatkuu Oinaslahden urheilukentälle asti. Rekolankosken ääreltä avautuu maisema Koski-Keskisen yli tehdasalueelle.

PICT2365.JPG