This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Jämsänkosken Oinaalan asuinalue

Omakotirakentamista oli tuettu lähinnä puunjalostusteollisuuden piirissä jo 1930-luvulta lähtien. Oman talon rakentamista pidettiin suotavana monestakin syystä; se oli yhtiöille halvin tapa saada työntekijöilleen asuntoja sekä saada yhtiöille oloihinsa tyytyväisiä ja paikkakunnalle sitoutuneita työntekijöitä. Oinaalan ensimmäiset yhtiön tuella rakennetut talot valmistuivat vuonna 1934.

Oinaalan_tyyppitaloja_1__kuvvaja_S_Silen_06_jpgSotien jälkeen alkoi varsinainen omakotirakentamisen buumi Jämsänkoskella. Veteraanit ja heidän leskensä saattoivat ostaa yhtiöltä tontin markan nimellishintaan, muille halukkaille tontti maksoi 20 markkaa. Satulakattoisten, puolitoistakerroksisten rakennusten piirustuksetkin sai yhtiöltä. 1940-luvun loppuun mennessä oli Oinaalan- Korentolan alueelle noussut runsaat 200 omakotitaloa. Yhtiö myös rakennutti Oinaalaan taloja jotka myytiin työntekijöille.

Vuorineuvos Juuso Waldenin erityisen kiinnostuksen kohteena oli omakotitoiminta ja siihen liittyen puutarha-asiat pihakilpailuineen. Työskentely omalla pihalla pienen ja pienen kasvimaan ylläpito oli suositeltavaa vapaa-ajan vietto tehdastyön vastapainoksi. Vehreä Oinaalan alue on säilynyt hyvin jo yli puoli vuosisataa. Yhtenäinen rakennuskanta on kokenut vain vähäisiä muutoksia ja lisärakentamista.

22_Oinaala_1956047_jpg