This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Uinnilla on vetovoimaa


Jyryn varhaisaikoina seuran uintitoiminta tapahtui pitkälti vesistöissä. Alueellisia piirinmestaruuskisoja alettiin järjestää vasta sodanjälkeisellä ajalla. Seuran ensimmäisiä uintivalmentajia oli Toivo Salonen, joka 1946 suoritti uinninopettajakurssin ja jatkoi niin itse uimarina kuin ohjaajanakin 1960-luvulle asti. Jyryläiset saavuttivat ajoittain hyvääkin menestystä piiritasolla, esimerkiksi nuorten viesteissä.

1960-luvulle siirryttäessä alkoivat uimahallit yleistyä suuremmissa kaupungeissa ja Jämsänkosken, kuten muidenkin vastaavien pienempien paikkakuntien maauimaloissa harjoitelleet uimarit alkoivat jäädä altavastaajiksi. Uusi uinnin nousu muutaman vuoden notkahduksen jälkeen koettiinkin 1971, kun kuntaan valmistui oma uimahalli. Ohjaajapulasta kärsineessä Jyryssä otettiin käyttöön omien aktiivien kurssitus sekä tehostettu, suunnitelmallinen valmennus.

Jyryn menestynein uimari on kiistatta Arsi Leppänen, joka voitti ensimmäisen TUL:n mestaruutensa 12-vuotiaitten 100 metrin vapaauinnista vuonna 1974. Kolme vuotta myöhemmin Arsi oli jo 12-kertainen Suomen mestari eri matkoilla. Kova tahti jatkui aina 1980-luvulle asti, jolloin Arsi keskittyi enemmän 1 500 metrin vapaauintiin. Säännöllinen mitaliputki niin SM- kuin TUL:n tasollakin kesti reilusti yli kymmenen vuotta.

06_uimarit.jpgArsin ohella Jyryyn saatiin kunnollisen harjoittelun sekä liiton valmennusryhmien kautta mukavanoloinen joukko nuoria lupaavia uimareita. Marko Tarvainen voitti ikäistensä Suomen ja TUL:n mestaruudet 1980-luvun puolessavälissä 50 m rintauinnissa sekä 100 m vapaauinnissa. Viesteissä Jyry oli yleensä piirin paras seura, ja TUL:n mestaruusuinneissakin yllettiin mitaleille 1981, 1987 ja 1988. 1990-luvun alun uintibuumi kantoi hedelmää niin ikään Jyryssä, ja aivan yleisissä sarjoissa itsensä löivät läpi mm. Saidi Alhonen, Petri Mäkinen, Raino Nieminen ja Jani Suokas. Näistä Jani voitti 1996 lyhyen radan SM-kultaa 200 m vapaauinnissa, hopeaa 200 m perhosuinnissa sekä vielä pronssia samalla matkalla pitkällä radalla.

Vuonna 1997 resurssien puute johti Jyryn ja Ilveksen uintiharjoitusten yhdistämiseen, mikä onkin toiminut alusta alkaen mainiosti. Yhteistyötä on tehty vuosien ajan ruotsalaisten ja virolaisten kanssa, ja jaostot ovat vastanneet esim. Koskikara-uintien järjestämisestä. Masters-tasolla vanhoista Jyryn uimareista ovat seuraansa hienosti edustaneet Marko Tarvainen ja Raino Nieminen, ja SM-uinneissa vaikkapa Jenni Jakobsson, Jari Martikainen sekä Niemisen veljekset Jere ja Tuomas.