This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Talviurheilua kautta aikojen


07_makihyppya.jpgMyös hiihto on kuulunut Jyryn lajiohjelmaan jo seuran perustamisesta lähtien. Varsinainen kilpailumenestys oli vähäistä, ja hiihdon merkitys korostuikin peruskunnon luomisessa muita lajeja varten. 1960-luvulle tultaessa käsitti kilpailutoiminta seuran omien kilpailujen lisäksi seuraotteluita, ja tietysti piirinmestaruuskisat. Jyryn lupaavat tyttöhiihtäjät väläyttivät osaamistaan 1963, kun Asta Toimela sijoittui omassa ikäluokassaan TUL:n mestaruuspronssille. Seuraavana vuonna Jyryn tytöt veivät viestikultaa 14-17 - vuotiaitten sarjassa joukkueella Tuula Rantanen, Anita Kokki ja Asta Toimela. Viestivoitto uusittiin vielä 1965, jolloin Tuula Rantasen tilalla hiihti Ulla Hakanen.

Jotensakin eksoottiselta nykyään kuulostava laji pikaluistelu otettiin 1950- ja 60-lukujen vaihteessa kilpamielessä ohjelmaan, vaikkei jyryläisillä ollut alkuun edes pikaluistimia. Valmentajana toimi pitkäaikainen sihteeri, Jarl "Jallu" Laaksonen. Jyryn sijaluku TUL:n seuraluokittelussa parani vuosi vuodelta lahjakkaiden juniorien ansiosta: parhaimmillaan seura oli 1965 neljäs. Pikaluistelutoiminta oli kuitenkin murheellisesti lopetettava huipulla, koska paikkakunnalta ei löytynyt kunnolliset mitat täyttävää rataa.

1970-luvulla jyryläiset hiihtäjät menestyivät lähinnä piirinmestaruustasolla, mutteivät sen korkeammalla. Seuraan siirtynyt veteraanihiihtäjä Tuure Tuomisto voitti 1986 Lake Placidissa 65-vuotiaitten MM-kultaa 30 km matkalta ja viestissä, sekä vielä pronssia 15 km hiihdossa. Hän sijoittui MM-mitaleille vielä seuraavallakin vuosikymmenellä. Käytännössä 1980-luvulla mäkihyppy ja yhdistetty olivat ajaneet saavutusten valossa hiihdon ohi.

15_tuure.jpgJämsänkosken hyppyrimäki oli rakennettu jo 1936, ja 1980-luvulla käytettiin ns. linkomäkeä. Jyryn menestyksekkäin urheilija tällä saralla oli yleisurheilunkin huippulahjakkuus Aarne Saarinen, joka oli vuosien 1984 - 87 aikana moninkertainen Hopeasompa- ja TUL:n mestari niin mäkihypyssä kuin yhdistetyssäkin. Uusi talkootyönä rakennettu mäki vihittiin käyttöön 1989, jolloin Jyry oli noussut alle 16-vuotiaiden mäkiurheiluseurana aivan TUL:n kärkikastiin. Mäkihypyn irtaantuessa omaksi erikoisseurakseen 1990-luvun alussa kuihtui kukoistava toiminta kuitenkin täysin.