This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Gunnar Eklundin puusepänliike

Puusepän kisälli Oskar Gunnar Eklund syntyi 13.10.1886 Tammisaaressa ja muutti Jämsään v. 1908. Hän oli naimaton.

Eklundilla oli liiketoverina hänen kanssaan lähes samanikäinen puuseppä Otto Järvinen. Nämä liiketoverit perustivat v. 1908 puusepänverstaan entiseen Seurahuoneen juhlasaliin, nyk. Koskentie 7. Seurahuoneen oli vuonna 1886 rakennuttanut omalla kustannuksellaan iltama- ja juhlatilaisuuksia varten kuuluisa, silloisen Jämsän varakkain mies, patruuna Severus Konkola vanhempi. Hän kuoli vuonna 1898. Noin kymmenen vuoden kuluttua siitä vuokrattiin juhlasali Eklundille puusepänverstaaksi. Siitä kehittyi Jämsän ensimmäinen huonekaluliike.

Jämsän entinen palopäällikkö, 85-vuotias Otto Laine kertoi, että Eklund oli aina hyvin pukeutunut herrasmies ja että hän asui silittäjä, neiti Ida Sinilaakson luona. Asuntoonsa Eklund keräsi kirjoja melko paljon. Eklund puhui myös ruotsia, ainakin ystävänsä huonekaluverhoilija ja satulaseppä Veidemanin kanssa. Eklund toimi puusepänverstaassaan enempi työnjohtajana, huonekalujen suunnittelijana ja piirtäjänä. Näitä tehtäviä hän kävi suorittamassa myös asiakkaittensa luona.

Edelleen Laineen mukaan Eklund oli kiinnostunut myös näyttelemisestä. Eklund ja huopajalkinemestari Antton Niinivuori muiden mukana näyttelivät Jämsän työväentalon näyttämöllä näytelmän "Yöjunaa odotellessa" vuonna 1910 Voimistelu- ja urheiluseura Tarmon lukuun.

Laine kertoi vielä, että Eklundin liikekumppani Otto Järvinen oli nuori aviomies, ja että hän oli ahkera puuseppä. Kun asiakas tiedusteli Järviseltä huonekalustonsa valmistumista, niin siihen hänellä oli tapana vastata: "Juu juu, kyllä kyllä tulee, odota odota." Heti sen jälkeen kun asiakas oli poistunut, Järvinen kysyi verstaan puusepiltä: "Mitä se kysyi?"

Eklund-Järvisen puusepänverstaassa oli joskus lyhyitä aikoja työssä kulkumiehiä, jotka kisällien perimätavan mukaan muuttivat verstaasta toiseen. Paitsi kulkumiehiä, oli myös vakituisesti työssä puuseppiä ja puusepän oppilaita, jotka tulin tuntemaan sen jälkeen kun verstas v. 1917 siirtyi J. A. Lindenin omistukseen.

Kisälli Niilo Patinen tuli Eklundille työhön Pihlajarinteen verstaalta v. 1911 ja runsaan vuoden kuluttua hän muutti omaan verstaaseensa räätäli Santeri Niemisen taloon. Sekä kisälli Emil Hurme että Eklundilla opissa olleet Emil Aalto ja Emil Kotasuo muuttivat Niilo Patisen uuteen verstaaseen. jonka hän perusti v. 1917 kauppias Arvion piharakennukseen.

Puuseppämestarit Gunnar Eklund ja Otto Järvinen myivät v. 1917 liikkeensä oppipojalleen, kisälli J. A. Lindenille. Samalla hänelle jäivät työhön entiset työtoverit, Eklundilla opin käyneet, Joel Naarajärvi ja Kalle Virtanen.

Edellä mainitun puusepänliikkeen myynnin jälkeen mestari Eklund muutti Lappeen seurakuntaan ja ryhtyi keskusvankilan puutyöohjaajan virkaan. Siitä minulla ei ole tietoa, mihin Otto Järvinen muutti.