This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Ajokalupaja K. Ilmarinen

Liikkeen omisti Kaarlo Johannes Ilmarinen, syntyi v. 1891 Ähtärissä, kuoli v. 1971 Jämsässä 80 vuoden ikäisenä. Vaimo Alma, s. v. 1894 Kuhmoisissa, kuoli v. 1963, 69 vuotiaana. Heillä oli ottopoikana Kalle Ilmarinen.

Paja toimi Reposen talossa Nikkilässä 1920-luvun lopulta vuoteen 1941 asti, jolloin Ilmariselle valmistui Vitikkalan naapuriksi Säterintie 9 oma talo, jossa olivat tilavat verstaat ja asuntotilat perheelle.

Liikkeen tuotteet olivat puusta valmistettujen työkärryjen ja -rekien ohella myös ajelukärryt ja -reet, mitkä raudoitettiin omassa rautasepänpajassa. Verstaassa oli työssä puuseppiä, maalari ja rautaseppä tai kahta ammattia taitava mies. Heitä oli verstaassa enintään neljä, mm. paikkakunnalla tunnetut miehet Markku Sköld (hän oli myös hyvä suksiseppä), Kustaa Jokinen (eli Manulan Kustaa), Markku Lehtinen ja August Ahola (joka teki myös puutöitä kotonaan Juokslahdella). Vuoden 1944 jälkeen olivat verstaassa vielä työssä kauemmin olleet seuraavat miehet: Lenni Valtonen, Ilmari Tastula sekä Huumonen poikansa Heimon kanssa.

Verstaassa oli puuntyöstökoneet sirkkeli ja oikohöylä. Muutaman vuoden ajan ennen verstaan lopettamista siellä valmistettiin puutavarayhtiöille puutavaranajorekiä. Verstaan toiminta lopetettiin 1950-luvun alussa.

Ajokalupajan mestari Ilmarinen oli rauhallinen ja ystävällinen mies, mutta hänen puolisonsa Alma, joka innokkaasti hoiti myös yhteistä liikettä, oli vilkas ja puhelias. Muistuu mieleeni, kun Alma esim. innostui vieraisilla ollessa vilkkaasti kertomaan jotain asiaa, joka Kallea ei oikein miellyttänyt, niin hän nosti kätensä ylös ja haroi sormillaan ilmaa Alman nähden.

Puolisoiden kuoltua talo siirtyi Kalle-pojan omistukseen, missä hänellä oli pitkähkön aikaa vesi- ja putkiliike.