This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Puuseppä Otto Toivonen

Otto Toivonen syntyi 9.9.1907 Jämsässä, Koskenpään Toivolassa. Puoliso Lyyli o.s. Heinonen, s. 8.12.2916 Jämsässä. Avioliitosta 3 tytärtä.

Otto harrasti jo varhaisnuoruudessaan puusepäntyötä. Hän sai kansakoulussa käsityöstä arvosanan hyvä.

Vuoden 1935 alussa tulivat Heikki Juvenin suksitehtaalle Partalaan Otto Toivonen oppiin ja hänen puolisonsa Lyyli työhön. Otto oli vapautettu puolustusvoimista sotien aikana suksityöhön Juvenin verstaalle. Partalaan Otto ja Lyyli rakennuttivat perheelleen omakotitalon. Sitten noin 11 vuoden kuluttua he myivät tämän talon ja ostivat Metsola-nimisen omakotitalon Jämsän keskustasta, Asessorintie 9, ja muuttivat sinne asumaan joulukuussa v. 1947. Heidän muuttonsa johtui siitä, että vuoden 1948 alussa Juven muutti suksiverstaansa Jämsän keskustaan, ja Otto jatkoi siinä työskentelyään.

Kun jo noin neljän vuoden kuluttua, vuoden 1950 alussa Juven lopetti verstaansa toiminnan, niin samanaikaisesti Otto perusti omakotitalonsa piharakennukseen puusepänverstaan. Siinä hän teki yksin käsityönä pääasiassa keittiökalusteita tilauksesta. Tämän ohella 60-luvun asluta noin 7 vuoden ajan Otto toimi kouluilla poikien käsityötunneilla puutyönohjaajana.

Otto oli myös käräjillä lautamiehenä noin 6 vuotta, kunnallisissa ja sos.dem. työväenyhdistyksen luottamustoimissa.

Otto harrastaa harmonikansoittoa kotonaan perheensä ja vieraittensa iloksi. Hän on hyvin sopeutuva, leppoisa henkilö. Otto teki puusepäntyötä noin 36 vuotta ja jäi eläkkeelle vuonna 1972.