This article is not available in English. Please select another language from the navigation bar at the top.
Arvajan koulu

Kuva: Museo24, kuva-arkistoPäätös Arvajan koulun perustamisesta tehtiin vuonna 1904 ja jo seuraavana vuonna ryhdyttiin rakentamaan koulurakennusta Edesniemeen Yrjä Sadeniemen tyyppipiirustuksien mukaan. Koulurakennuksen urakoi puuseppä Kaarlo Sievänen, piharakennukset toteutettiin myöhemmin. Samoja piirrustuksia käytettiin Haaviston koulun rakentamisessa Jämsänkoskella. Koulu saatiin käyttöön syksyllä 1906.

Arvajan koulua  käytiin koulua aina vuoteen 1921, jolloin puinen koulurakennus tuhoutui tulipalossa. Koulu siirtyi väliaikaisesti toimimaan vuokratiloihin Isorannan taloon.

Arvajan kouluUusi koulu rakennettiin vuonna 1928 ja samalla Arvajan koulu katosi ja tilalle tuli Edesniemen koulu. Uusi koulurakennus on hirsirunkoinen, puolitoistakerroksinen pitkäkäinen rakennus, jossa on kolme kuistia. Rakennuksessa oli luokkahuoneiden lisäksi myös opettajan asunto ja keittola. Tyyliltään koulu edusti ajalle tyypillistä klassismia päätykolmioineen ja listoituksineen. Hirsirunkoinen rakennus oli lautaverhottu ja punamullattu, sen ikkunanpuitteet ja koristeaiheet olivat valkoiset. Rakennuksessa oli aikakaudelle tyypilliset pieniruutuiset ikkunat ja sen julkisivua jäsensivät alkujaan kolme kuistia, joita kannattivat pylväät.

Koulu tunnettiin Edesniemen kouluna vuodesta 1928 lähtien. Vuonna 1999 koulu sai takaisin entisen nimensä ja on jälleen nimeltään Arvajan koulu.